&noscript=1 />

Derfor velger mange screens som solskjerming

Vi forteller gjerne, og forventer å bli trodd på at screens er effektiv solskjerming som tåler mye vind. Men en ting må du nesten se selv før du virkelig innser det; hvordan en og samme gardin kan stoppe sola og redusere innsyn, men la deg beholde utsikten og slippe inn dagslyset – samtidig!

En uttrekkbar levegg eller en screen som levegg er ikke søknadspliktig

Screens er utvendige rullegardiner hvor duken er vevd med mange små hull, gardinen kan på nært hold se perforert ut. De små hullene slipper inn dagslys og lar deg kikke rett gjennom duken fra nært hold. Samtidig er hullene så små at solstrålene stoppes og innsyn reduseres for de som står nede i hagen eller ute på gata.

Stopper screens sola, men ikke dagslyset?

Vi skal komme tilbake til screens gode egenskaper som solskjerming og modellen zip screens evne til å motstå sterk vind. Men for deg som synes det er litt trist å stenge ute dagslys og utsikt for å kunne skjerme huset for den varmeste sommersola, ta en kikk på bildene under.

screen vindskjerm web 5
Zip screen, her som levegg, reduserer innsynet fra utsiden. Effekten er størst når det er lyst ute og mørkere på innsiden av screens-gardinen.
screen vindskjerm web 3
Samme screen som på bildet over gir god skygge inne på uteplassen, samtidig som du beholder dagslys og utsikt.

Les mer: Fra badstue til ekstra stue med screen

Takket være screensduken små hull omtalt øverst i artikkelen, kan det synes som om screens stenger for lyset bare den ene veien. Det gjør den selvsagt ikke, men effekten er uansett effektiv solskjerming uten å måtte stenge for alt av utsikt og dagslys.

Zip screens tåler mye vind

Screens kan leveres i ulike modeller, der zip screens er den mest populære. Mens standard screens løper i en skinne på hver side av vinduet, har zip screens i tillegg er festet i skinnene med en glidelåsliknende mekanisme.

Grunnen til at zip screens tåler mye vind, er todelt. For det første gjør det unike festesystemet at duken er solid forankret. For det andre gjør de små «hullene» i duken at vinden ikke tar like godt som i tette duker.

Les mer: Bestselgeren som tåler en høststorm

Dette gjør screens til effektiv solskjerming

Screens er som annen utvendig solskjerming den mest effektive måten å hindre at sola varmer opp huset på. Både pergola, markiser og utvendige persienner vil stoppe varmestrålingen fra sola før den trenger gjennom vinduet. Dermed reduseres varmeinnslippet gjennom vinduene med inntil 90 prosent, sammenliknet med om solen skinner rett på vinduet.

Hvorfor trenger du utvendig solskjerming?

Et normalt tolags vindu slipper inn solvarme tilsvarende cirka 500 Watt per kvadratmeter. Det betyr at du i sofaen under et fire kvadratmeters vindu vil oppleve varme tilsvarende en 2.000 Watts terrassevarmer eller panelovn på full guffe, når det er varmt nok som det er. Utvendig solskjerming som tar vekk 90 prosent av denne oppvarmingseffekten bidrar til svalere innetemperatur uten at du må bruke strøm på klimaanlegg eller kjøling.

Relaterte produkter

Screens er en utvendig rullegardin som passer til nesten alle bygninger. Med et nøytralt utseende integreres de i fasaden på en lekker og stilfull måte.
Zip screens er ekstra effektive i værutsatte områder med sitt glidelåssystem som gir maks stabilitet. Disse tåler vind opptil liten storm (24,4 m/s).
Zip screens mini ZS80P passer ypperlig for små vinduer. Screenen er godt egnet for vippevinduer og terrassedører eller små vinduer.
En kraftigere og bedre mini screen, perfekt for bevegelige vinduer og terrassedører.
En screen vertikalmarkise skjermer for vind og sollys uten å blokkere utsikten. Duken er enkel å holde ren og kan tilpasses fasaden.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Gjenskinn i tv-en?

Sliter du i med gjenskinn i tv-en? Det er ikke bare klassisk solskjerming som kan løse problemet. Hva lander du på i listen over løsningsforslag?

Les mer