&noscript=1 />

Det er mer behov for solskjerming i Norge enn i Syden

Visste du at norske boligeiere faktisk «plages» mer av solen enn andre? Dette er årsaken.

Se for deg følgende: Du sitter og hygger deg foran TV-en, men plutselig skinner solen tvers igjennom vinduet rett inn i skjermen. Du ser ikke lenger programmet du så på, men refleksjonen av ditt eget speilbilde. Idet du går for å fikse problemet, blir du blendet av solen. Kjenner du deg igjen?

De fleste har nok opplevd denne situasjonen, men visste du at det er en vitenskapelig årsak som gjør at nordmenn «plages» ekstra av solen?

– Når solen går opp ved ekvator, blir den stående høyt på himmelen og lyse rett ned. På den nordre delen av den nordlige halvkule, hvor Norge ligger, går solen i en lavere bue, slik at den skinner rett på vinduene, sier Frode Syvertsen, markedssjef i Kjells Markiser.

– Dette gjør at det er mer behov for solskjerming i Norge enn i syd-Europa, legger han til.

Så mye varme slipper boligen din inn

Den lave «solbuen» gjør derfor at vinduene treffes mer direkte av solen, som fører til at norske boliger slipper inn mer varme. Solbuen blir ekstra lav om vinteren.

Ifølge en undersøkelse gjort av Lavenergiprogrammet, som er et samarbeid mellom statlige etater og byggenæringen, stråler solen med inntil 700 Watt pr m2 vindu ved lav solhøyde.

Gjennom et klart glass slippes rundt 500 watt/m2 av dette gjennom. Med kun 4 m2 vindu tilsvarer det samme varme som om du skulle hatt en 2.000 W panelovn på maks!

– Treffer solen fire kvadratmeter med vindu, tilsvarer dette 2000 W. Det er som at du skulle skrudd på varmeovnen din på maks! Og tenk på hvordan det blir om sommeren når det i tillegg er over 20 grader ute, sier Syvertsen.

Bor du også i et bygg som er ført opp etter byggeforskriften TEK10, kan det fort bli varmt. Disse byggene er nemlig isolert slik at de slipper ut betydelig mindre varme.

– Hvis du ikke har solskjerming vil det da komme enormt mye varme inn, men lite ut, sier eksperten.

18b046d1 67eb 4c8e 9cb1 abd6b1109bd3

4 grunner til at solskjerming gjør boligen bedre

Men det finnes løsninger som hindrer at boligen blir altfor varm om sommeren. Ifølge rapporten kan utvendig solskjerming redusere varmeinnslippet til kun 50 watt/m2, som kan bety inntil 12 grader lavere innetemperatur.

– Med utvendig solskjerming kan du enkelt kontrollere både varme- og lysinnslipp, og holde det aller meste av varmen ute, sier eksperten.

Syvertsen trekker frem flere fordeler med solskjerming.

– Du slipper også å bli blendet samtidig som du har det lyst og trivelig. I tillegg slipper du sjenerende innsyn og kan øke verdien på boligen.

b975a971 4e1f 4aed 8291 dbbe6196f20c

Det finnes flere typer solskjerming – både utvendig og innvendig. Men ønsker du å holde varmen ute, er utvendig solskjerming mest effektivt. Det er særlig to typer solskjerming som er populære for tiden.

– Salget av screens har eksplodert de siste årene, sier Syvertsen.

Screens er en utvendig rullegardin med et nøytralt utseende som skjermer mot innsyn samtidig som den reduserer varmeinnslipp.

Også utvendige persienner er populære. De kan vinkles slik at du fint kan se ut samtidig som persiennene skjermer for solen. Persienner er en god løsning for vinduer på fasader som er spesielt utsatt for sol.

– Folk har vurdert å flytte på grunn av varmen

Av innvendig solskjerming er Duette, en gardin med «dobbel» plisséring, spesielt populært, forteller Syvertsen.

– Nesten alle skal ha det nå. Med duette kan du se ut samtidig som du skjermer for innsyn. Dessuten er det svært effektivt mot varmeinnslipp og samtidig trendy, sier han.

Er du usikker på hvilken type solskjerming som er riktig for boligen din, tilbyr Kjells Markiser en uforpliktende konsultasjon.

– Alle konsulentene våre er byggkyndige og eksperter på solskjerming. Alle solskjermingsproduktene er effektive, men noen passer bedre enkelte steder enn andre. Dette vil vi kunne hjelpe deg med.

695c234e 976e 4eea 8871 f9b942836f28

Syvertsen forteller at solskjerming har økt livskvaliteten til enkelte kunder.

– Vi har mange kunder som har bodd i moderne boliger med strenge krav til varmetap, som har vurdert å selge husene sine på grunn av uutholdelig varme, men hvor solskjerming har gitt behagelig temperaturer på et blunk.

Relaterte produkter

Med en unik struktur i vevet isolerer Duette® om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren.
Screens er en utvendig rullegardin som passer til nesten alle bygninger. Med et nøytralt utseende integreres de i fasaden på en lekker og stilfull måte.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer