&noscript=1 />

Er pergola, terrasse og levegg søknadspliktig?

Å sette opp en mindre konstruksjon som en pergola er vanligvis ikke noe du trenger å søke om. Men for sikkerhets skyld bør du alltid sjekke lokale byggeregler når du skal sette opp pergola, terrassetak, terrasse og levegg.

Vi tar kortversjonen først:

  • Et tilbygg som en pergola eller et terrassetak er ikke søknadspliktig om arealet er mindre enn 15 kvadratmeter
  • Dette gjelder også for hagestuer med levegger eller glassvegger, så lenge «tilbygget» ikke er ment for varig opphold som kontor, soverom, kjøkken eller våtrom.
  • Pergola større enn 15 kvadratmeter er fullt lovlig å sette opp i de aller fleste tilfeller, men det kan være du må søke for å ha ditt på det tørre. En pergola med markiseduk som tak vil som regel være helt uproblematisk å sette opp (se mer om dette i avsnittet «Definisjon av pergola i byggesaker»)

Byggeregler, krav til søknad og nabovarsel har blitt gradvis forenklet de siste årene. Det vil si at du til en viss grad har lov til å gjøre ting du ikke hadde tidligere. Selv om kravene til søknad og varsling er forenklet, betyr ikke det at «alt er lov», men du har i større grad selv fått ansvar for å følge reglene. Det betyr at det lønner seg å sjekke hva som er lov og ikke før du setter i gang. Byggesaksforskriften fra Direktoratet for byggkvalitet gir generelle retningslinjer, men husk at din kommune kan ha særskilte bestemmelser i tillegg til forskriften.

pergola insp9
Pergola er en åpen konstruksjon, uten permanent tak

Pergola under 15 kvadratmeter er ikke søknadspliktig

Er pergolaen eller terrassetaket mindre enn 15 kvadratmeter, er den uansett ikke søknadspliktig. Det betyr at du ikke trenger å søke, men tiltaket må følge bestemmelser som utnyttelsesgrad, byggegrenser og avstandskrav. Husk også at tiltaket skal meldes inn til kommunen i ettertid selv om det ikke er søknadspliktig.

Om pergolaen du planlegger dekker mer enn 15 kvadratmeter, kan det hende du må søke. Det er i de fleste tilfeller en ren formalitet, men det kan være greit å vite hva en saksbehandler mener med «pergola», åpne og overbygde konstruksjoner:

Definisjon av «pergola» i byggesaker

De fleste byggesaksbehandlere definerer pergola som en åpen konstruksjon, uten permanent tak, men for eksempel dekket av slyngplanter. «Taket» er altså i utgangspunktet åpent. En pergola skal ikke regnes med i bruksareal (BRA) eller Bebygd areal (BYA).

Hvis det legges noen form for tak på dette «reisverket» vil det ikke lenger være en pergola i byggesakssammenheng. Da vil dette være en åpen overbygget konstruksjon, og denne skal medregnes i grad av utnytting (BYA) Bebygd areal eller (BRA) Bruksareal).

Produktet pergola fra Kjells Markiser er en konstruksjon med bein og et rammeverk for taket. En markiseduk som «tak» vil vanligvis ikke regnes som en overbygd konstruksjon, siden duken på linje med en terrassemarkise kan trekkes inn. Det anbefales likevel å sjekke med kommunens plan og bygningsetat, i tilfelle lokale regler.

Les mer: Pergola – solskjerming med historisk sus

screen vindskjerm web 2
En uttrekkbar levegg eller en screen som levegg er ikke søknadspliktig

Er terrasse og levegg søknadspliktig?

Byggeregler for levegger gjelder permanente konstruksjoner som levegger i tre. Her kan du sette opp en 1, 8 meter høy levegg som kan være fem meter lang om den står på tomtegrensa, og ti meter lang om den står en meter fra grensa. En uttrekkbar levegg eller en screen som levegg fra Kjells Markiser vil uansett ikke være søknadspliktig.

Du kan bygge en terrasse med max 1 meters høyde fra terrenget uten å søke. Terrassen kan stikke max 4 meter ut fra husveggen og den kan ikke være overbygd. En terrassemarkise fra Kjells Markiser vil ikke regnes som «overbygg» og kan uansett settes opp over terrassen.

Informasjon om hva du kan sette opp uten å søke, finner du her: Kapittel 4 Tiltak som er unntatt fra byggesaksbehandling – § 4-1. Tiltak som ikke krever søknad og tillatelse

Relaterte produkter

Screens er en utvendig rullegardin som passer til nesten alle bygninger. Med et nøytralt utseende integreres de i fasaden på en lekker og stilfull måte.
Zip screens er ekstra effektive i værutsatte områder med sitt glidelåssystem som gir maks stabilitet. Disse tåler vind opptil liten storm (24,4 m/s).
Veggmontert Pergolamarkise med ben og tverrstolpe. Kombinasjonen zip og unikt dukstrammesystem med belte, bevarer stram duk uansett posisjon.
Vår vertikalmarkise passer ypperlig som levegg til din uteplass. På den måten kan du øke brukstiden av terrassen og nyte tiden ute med venner og familie.
Vi kan også tilby flere andre typer eksklusive pergola eller paviligjon modeller som over Melano.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer