&noscript=1 />

Gjennomtenkt signalbygg, også for solskjermingen

Screen-solskjerming med spesielle egenskaper viktig for Arkitekturprisvinneren Munch Brygge!

IMG 3564 operagata medmuseum
Munch museet ligger vegg i vegg med leilighetsbygget.

Med arkitektoniske storheter som Munch museet, Nye Deichmanske hovedbibliotek og Operaen som naboer har også leilighetskomplekset «Munch brygge» mange spennende byggetekniske detaljer, ikke minst for solskjermingen.

P1000028
Trivelig kafé med uteservering i første etasje. Store terrassemarkiser med automatisert motorisering.

Med store glassflater, sol i lange perioder av døgnet og kraftig gjenskinn fra sjøen falt produktvalget raskt og ikke overraskende på screen. Mer utfordrende ble imidlertid hvordan solskjermingen skulle tilfredsstille de spesielle fargeønskene til både duk og rammeverk og i tillegg være usynlig når den ikke var i bruk.

Les også: Screens gir deg både solskjerming og utsikt

IMG 3716 naermere web
Much Brygge lyser virkelig opp på en god og trivelig måte i et miljø ellers preget av mye stål, glass og betong.

Allerede tidlig i prosjekteringen ble det klart at en fargesterk fasade skulle spille en viktig rolle for å nå målet om å skape et bygg som skal fremstå som en god referanse på tidsriktig norsk arkitektur i Bjørvika. Den fantastiske utsikten og de flotte solforholdene ville imidlertid føre til sterkt og sjenerende innslipp av lys og varme fra solen gjennom de store vindusflatene.

Les også: Fra badstue til svale rom

IMG 20200429 105437003 scaled
Bygget ligger idyllisk til - selv sentralt midt i Oslo.

Så hvordan nå målet og likevel oppnå et behagelig innemiljø i leilighetene? Svaret var at nisjer som skulle usynlig gjøre toppkassene til screenen ble tegnet inn allerede tidlig i prosjekteringen. I tillegg la elektriker-firmaet inn skjult anlegg og skjulte kablinger, alt for at fasade skulle fremstå mest mulig uforandret. For ytterligere oppfyllelse av denne målsetningen ble rammeverket i hver av screenene produsert i to forskjellige spesialfarger for å gli best mulig inn i det visuelle inntrykket på en nøytral måte.

IMG 3551 operagata screen naerbilde
Med screenen nede oppnås bl.a. skjerming av ubehagelig sollys, svalere innetemperatur, redusert innsyn og mindre TV-gjenskinn.

Når man står ute og ser inn mot en fasade vil klart glass se mørkt ut. Dette er helt naturlig og hovedgrunnen til at mørke screen er det som velges oftest. I tilfelle Much Brygge var imidlertid ønsket en screenduk som skulle gå ton i ton med fasaden og det vellykkede valget falt på en spesialfarge fremskaffet fra en screenduk-produsent i Holland.

Innvendig er leilighetene bygget i en minimalistisk stil, bl.a. uten lister, og mange har derfor droppet interiørgardiner og rett og slett overlatt til screenen og ivareta behovet for solskjerming å redusere innsyn.

Les også: Nytt liv inne etter screensene kom på plass

IMG 20200429 110153736 HDR beh scaled
Screens gir likevel liten reduksjon av den flotte utsikten!

Hvordan gikk det med målet om en god referanse på tidsriktig norsk arkitektur? Jo.. Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris 2019, ble tildelt Munch Brygge! Munch Brygge er tegnet av Lund + Slaatto Arkitekter med Stor-Oslo Eiendom som byggherre.

Screene fra Kjells markiser hadde sannsynligvis liten eller ingen påvirkning for at Munch Brygge fikk prisen. Vi er likevel svært stolte over vårt bidrag til dekningen sol- og innsynsskjermings-behovene, og de visuelle kravene, for beboerne i 87 av leilighetene!

IMG 20200429 104021037 HDR web 1
Like ved leilighetene ligger også Opera-bygget. Rundt hele bygget er det plantet og ordnet slik at det blir koselig.

Relaterte produkter

Zip screens er ekstra effektive i værutsatte områder med sitt glidelåssystem som gir maks stabilitet. Disse tåler vind opptil liten storm (24,4 m/s).

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Gjenskinn i tv-en?

Sliter du i med gjenskinn i tv-en? Det er ikke bare klassisk solskjerming som kan løse problemet. Hva lander du på i listen over løsningsforslag?

Les mer