&noscript=1 />

Hva er den beste solskjermingen i stua?

Når du skal velge solskjerming, må du bestemme deg for hvilken funksjon som er den viktigste i din stue.

bakhode mann og dame lener seg tilbake i sofaen

Vil du skjerme stua for den stekende sommersola, bør du velge en annen type solskjerming enn hvis du vil hindre naboene å kikke rett gjennom stuevinduet.

Når du skal velge solskjerming, må du nemlig bestemme deg for hvilken funksjon som er den viktigste i din stue.

Det siste du trenger å bekymre deg om, er om det valgte produktet vil passe i stua di. Uansett hva slags farger du vil velge i stua, tør vi påstå at vi har farger som vil passe på alt fra Duette doble plisségardiner til enkle persienner.

Dermed kan du i større grad vurdere produktenes funksjon, vel vitende om at fargeutvalget er på din side uansett.

Plissegardiner i stuen med spisebord
Plisségardiner skjermer godt, og gir et eksklusivt uttrykk i stua.

Sterk ettermiddagssol og varm stue

En koselig stue med store vinduer mot sør eller vest, kan bli fryktelig varm på sommeren, fordi den norske sommersola står såpass lavt på himmelen at den skinner rett inn gjennom vinduene. Hvis det viktigste med solskjerming er å redusere varmeeffekten fra sola, bør du vurdere utvendig solskjerming. Felles for disse produktene er at de stopper sola før varmestrålingen slipper inn gjennom vinduet, og reduserer dermed varmeinnslipp med inntil 90 prosent. Samtidig lar disse produktene deg beholde utsyn og utsikt på hver sin måte:

  • Utvendige persienner; vinkle lamellene slik at sola stoppes, men utsikten ned mot gate eller hage beholdes.
  • Zip screens; små hull (perforering) i duken sørger for at du har utsyn, samtidig som zip screen skjermer for sola og reduserer innsyn gjennom stuevinduet.
  • Markiser; skjermer for sola, men du beholder utsikten. Finnes som alt fra vindusmarkiser til store terassemarkiser.
  • Pergola, i likhet med terassemarkiser; utvider stua med et lunt uterom, med skjerming for sola og fullt utsyn fra stua innenfor.
Persienner i stuevindu.
Med persienner kan du justere både innsyn, sol og varme. Foto: Kjpargeter / Freepik

Lav kveldssol og gjenskinn i TV

I tillegg til at den norske sommersola står lavt på himmelen selv midt på dagen, går den i tillegg ikke går ned før langt utpå kvelden (eller ikke i det hele tatt). Dermed kan stuer med vinduer mot vest og nord få kveldssola rett inn gjennom vinduet i flere timer.

tv gjenskinn web
Er du plaget med tv-gjenskinn eller sol på TV’en ser dette kjent ut. Med solskjerming kan du fjerne tv-gjenskinnet.

På denne tiden av døgnet er ikke sola så varm, men den blender like mye, og kan skape irriterende gjenskinn i TV’en. Solskjermingsprodukter som ikke nødvendigvis reduserer så mye varmeinnslipp, men hindrer både kveldssol og innsyn fra naboene når vi ønsker det, er:

  • Persienner; lamellene kan vinkles etter hvor mye lys du vil slippe inn.
  • Lamellgardiner; mørke tekstiler hvis du ønsker muligheten for å skjerme stua for alt lys, lysere lameller siler lyset. Kan også vinkles etter hvor mye du vil skjerme for sol eller innsyn.
  • Plisségardiner; de mest fleksible produktene, hvor du kan stenge av for nedre del, midtre del eller øvre del av stuevinduet. Dermed kan du for eksempel hindre innsyn men beholde dagslyset inn i stua, eller skjerme for sola og beholde utsikten.
  • Duette; doble plissegardiner med samme egenskaper som de enkle, men luftlaget mellom de to plissegardinene isolerer stua mot varmeinnslipp om sommeren og mot varmetap gjennom stuevinduene om vinteren.

Nyttig tips

Med Kjells Markisers behovsanalyse får du hjelp til å finne løsninger som passer dine behov.

Eller hva med å gi bort et gavekort på solskjerming?

Relaterte produkter

Ta frem din kreative side og lek deg i vårt designverktøy. Her kan du velge blandt mange forskjellig romtyper, velg veggfarger og finn din favoritt blandt alle våre interørprodukter.
Her får du et godt inntrykk av hvordan terrassemarkisen blir på huset ditt. Se hvordan de ulike fargene på på duken endrer helhetsinntrykket.
Persienner er solskjerming med lang levetid og høy teknisk kvalitet. Med dekorative design og mønstre i mange forskjellige farger, kan du individuelt tilpasse til den løsningen som passer best hjemme hos deg.
Med en unik struktur i vevet isolerer Duette® om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren.
Nova terrassemarkise er en eksklusiv markise til en konkurransedyktig pris. Duken er beskyttet i en halvkassett, som gir en lenger levetid på duken.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Kvinne ser ut av et vindu hvor nedre del er skjermet med grønne plisségardiner.

Slik hindrer du innsyn fra naboen

Når vintermørket senker seg ute, blir du fort veldig synlig fra stua eller soverommet om du har store vinduer vendt mot naboen eller gata. Bruk denne sjekklista for inspirasjon til hvordan du reduserer du innsyn fra naboen.

Les mer

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer