Persiennen er faktisk rundt 1000 år gammel og dermed en av de eldste formene for solskjerming vi har (mer om persiennens historie her). Disse horisontale lamellene hadde en god oppsving i popularitet på 70- og 80-tallet – og da gjerne med sin blanke, lysgrå finish. Produktet er imidlertid ikke så vanlig å se i interiøret lenger.
Mer brukervennlig
Det har skjedd litt med de innvendige persiennene siden oppsvinget i popularitet for førti år siden. Persiennene som selges nå har høy teknisk kvalitet. Du har for eksempel mulighet til å dra toppskinnen ovenifra og ned, som gir deg godt utsyn og mer lys, men begrenser innsyn for folk utenfor. I tillegg kan du få persiennene med lite-rise-funksjon, som gjør at du kan justere de opp og ned med et lett dytt med hånden og slipper lange uhåndterlige snorer. Du får dem også motorisert. Motoren går på batteri noe som betyr at du slipper å tenke på å trekke strøm til vinduet og slipper å leie inn elektriker for å få montert løsningen.

Les også: Lysere tider, la persiennene bli en del av interiøret
Design
Designet på persiennen er på mange måter tidløs. Du kan få fantastiske lys-/skyggeeffekter i interiøret og kan virkelig heve et rom med bruk av effekten du får fra lamellene.

Det som likevel er ganske nytt på persiennefronten er antallet farger og overflater du kan velge på lamellene. De første forekomstene av persienner var selvfølgelig naturprodukter og du får fortsatt tak i persienner med lameller laget av for eksempel trefinér eller bambus. Trespiler i interiøret har fått et stort oppsving på interiørfronten de siste årene. Selv om trelameller i persiennene er det opprinnelige, er det et faktum at naturprodukter og tre vil reagere på klimaet innendørs. Lamellene i persiennen lett slå seg og bli skjeve over tid. For deg som ønsker trefinish på persiennen kan aluminiumspersienner med trefinish være løsningen. Aluminiumspersiennene kommer også i andre spennende mønster og farger.

Andre løsninger der er verdt å ta en titt på er perforerte persienner. Disse persiennene skjermer deg for skarp sol og innsyn – som andre persienner. Hullene i lamellene gjør imidlertid at du samtidig får litt utsyn – selv om du har persiennen nede.