En slapp plissegardin hvor foldene har mistet spensten og det hele ser ut som en rynkete duk er et trist syn, det samme er gardiner som mister mye av fargen etter en sommer i sola. Eller hva med et snorsystem som henger seg opp etter noen måneders bruk?
Interiørgardiner er som de fleste andre produkter; om du vil ha det billig, får du tak i det. Men kvaliteten er ofte deretter. Om du verdsetter kvalitet og brukeropplevelse, ta en kikk på «sjekklista» i denne saken.
Bærekraft er kvalitet
Med dagens klimautfordringer kjøper vi ikke bare et produkt, vi får også med på kjøpet bevisstheten rundt hvor mye eller lite produktet påvirker miljøet. Som sertifisert Miljøfyrtårn er Kjells Markiser bevisst på bærekraft i alle ledd av produksjon, salg og transport.
Kvalitet er bærekraft
Vi mener at miljøfokus er et kvalitetstegn. Samtidig er kvalitet bærekraft i seg selv, fordi produkter av god kvalitet holder lenger. Det at du slipper å kjøpe nye gardiner annet hvert år fordi de du har ikke fungerer, skaper mindre avfall og reduserer kostnadene ved stadig økt produksjon. Vi lever i et velstandssamfunn, men det bør ikke bety at vi kjøper stadig mer. I stedet burde det bety at når vi unner oss noe, sørger vi for å kjøpe produkter som varer.
Les også: Rolf forklarer: Duette® og plissé – hva er hva?
Sjekkliste #1 Plissegardiner
Foldene i plissegardiner skal tåle gjentatte bevegelser der gardinen blir presset sammen og trukket ut. De bør faktisk også tåle å bli vasket (om selve materialet er laget for vask) uten at foldene mister formen. Hvis foldene ikke holder formen, vil gardinen se slapp ut eller «bule ut» når du trekker den opp.
Sjekkliste #2 Fargeekte tekstiler
Ingen tekstiler får så mye «juling» fra sola som interiørgardiner du henger opp som solskjerming i sør- og vestvendte vinduer. Det krever at stoffet er fargeekte, uten å bli bleket av UV-strålene fra sola.
Sjekkliste #3 Snorer og betjening
De fleste produsenter lar deg velge mellom mange typer manuell betjening, det være seg klassisk snortrekk eller snorløs betjening. Uansett skal de små, bevegelige delene, hjulene og snorene tåle mye bevegelse, også fra uvørne barnehender.