Beplantning, levegger, møblering og belysning – det er mange faktorer som spiller inn på om balkongen eller terrassen blir en «utstillingsplass» eller en privat oase utenfor stuevinduet. Vi starter med de av dere som har en uteplass litt oppe i høyden, det vil si i andre etasje eller høyere:
Innsynsskjerming balkong
Har du en balkong eller en veranda med murkant eller annen form for tett «rekkverk» rundt, er ikke innsyn fra bakkeplan noe stort problem. Det kan derimot hende at naboen på nabobalkongen eller blokka eller rekkehuset rett overfor deg har fritt innsyn til hva du har på grillen. Her er noen tips til balkongskjerming:
- Skjerming mot naboen på nabobalkongen: om det er kun en murkant eller rekkverk i cirka hoftehøyde mellom balkongene, bør du vurdere en uttrekkbar levegg med tett markiseduk. Kjells levegg fås i høyder fra 130 cm, slik at den også kan plasseres på et rekkverk. Årsaken til at vi anbefaler tett duk på levegg og ikke levegg med screenduk her, er at en screenduk vil ha begrenset innsynsskjerming når naboen er akkurat like tett på screenduken som du er. Screen fungerer derimot utmerket som innsynsskjerming når avstanden er litt større til de du vil «stenge ute».
- Skjerming mot rekkehus, blokk eller boliger rett imot din balkong: her vil en screenduk passe fint, av to grunner. For det første er avstanden til naboene stor nok til at screen fungerer som innsynsskjerming, for det andre slipper screenduken inn dagslys og lar deg beholde utsikten. Slik skjermes du for innsyn uten å føle deg innestengt. Screen i front av balkongen forutsetter at du har stolper eller søyler å montere screenduken i.
- NB! Om du bor i borettslag, husk å sjekke om borettslaget har regler for hva du kan sette opp på balkongen av «private prosjekter». Om borettslagets regler krever at alle balkonger og vinduer er like, kan du heller foreslå for styret at samtlige balkonger utstyres med levegger og/eller screen.

Innsynsskjerming på terrasse
Har du en uteplass i form av terrasse på bakkeplan, har du enda flere muligheter for innsynsskjerming.
- Tett levegg som innsynskjerming og vindskjerming. Om du bor i en enebolig, står dun mer fritt enn i blokk eller rekkehus der du kanskje må rette deg etter sameiets eller borettslaget regler. Det betyr at du kan velge farge og mønster på leveggen som matcher eventuelle annen solskjerming på huset, som terrassemarkise eller vindusmarkise.
- Screen som levegg på siden av og/eller i front av terrassen. Kan for eksempel monteres mellom beinene til en pergola, annet terrassetak eller søyler til veranda i etasjen over.
- Beplantning: har du hage og plass til en hekk, vil denne både fungere som et skille mellom terrassen og resten av hagen, og som innsynsskjerming. Utfordringen er at en hekk gjerne bruker noen år på å vokse seg til passe størrelse. Så kanskje er en levegg det beste valget?

Reduser innsyn med rett belysning
Noen synes punktbelysning som små lamper i hjørnet på uteplassen, skaper best stemning en mørk høstkveld. Andre foretrekker det litt mer praktiske, i form av en godt belyst uteplass, der du ikke må fram med lommelykta for å finne fram i maten på tallerkenen. Med tanke på innsynsskjerming er det ingen tvil om at punktbelysning fungerer best. Har du flere små lamper, gjerne lavt plassert, sitter du langt mindre opplyst enn med for eksempel en taklampe. Husk at også en screenduk som reduserer innsyn, fungerer enda bedre om uteplassen ikke er fullt opplyst i høstmørket.

Reduser innsyn med møblering og planter
Høye, grønne planter er ikke bare koselige å se på, de bidrar også til innsynsskjerming. I tillegg kan du tenke på hvilke muligheter du har når du møblerer uteplassen. Om du har fin utsikt, er det selvsagt best å sitte slik at du kan nyte utsikten best mulig, uten hindringer i veien. Men da sitter du også mest på «utstilling» (med mindre du har en screenduk i front som lar deg beholde utsikten, samtidig som duken reduserer innsyn). Kan du derimot møblere slik at en rekke stoler eller sofa er snudd med ryggen mot naboen, vil dette også bidra til at samtalen og aktiviteten på uteplassen er noe mer skjermet.
Konklusjonen er: med en kombinasjon av levegger (tette eller med screenduk), beplantning, rett belysning og møblering, kan du skape deg en privat oase, selv om du sitter ute og ikke langt fra naboen. Med leveggene som også er gode mot vind og trekk og en terrassevarmer, har du da en uteplass du både kan nyte uten verken å bli beglodd eller fryse, til langt utpå høsten.