&noscript=1 />

Pergola – solskjerming med historisk sus

Fra reisverk med bjelker «kledning» med vinranker eller rosebusker, har pergolaen utviklet seg med moderne arkitektur.

Pergolino har en solid konstruksjon for norsk vær og vind.

Pergola er en konstruksjon kjent tilbake fra før romertiden. Fra reisverk med bjelker «kledning» med vinranker eller rosebusker, har pergolaen utviklet seg med moderne arkitektur. Nyheten er Hera Zip som kombinerer pergolaens solide konstruksjon med festesystemet fra Zip screens.

Mer om pergolaens historie kan du lese om lengre ned i denne artikkelen, men først konsentrerer vi oss om uteplassen din under årets sommer.

En pergola er enkelt sagt en markiseduk med egen konstruksjon. Den kan som en terrassemarkise fungere som en forlenger av stua ved at terrassen får tak, eller den kan stå som en frittstående konstruksjon i hagen.

Les også: Pergolino – hva og hvordan?

En uteplass skjermet for sol, regn – og vind

Med pergola får du en uteplass som kan brukes nesten uansett vær. Solid dukstramming sørger for at takduken tåler en god del vind, men skulle været bli for voldsomt, vil vindautomatikk kunne sørge for at duken trekkes inn. Du velger selv om du vil ha manuell eller motorisert betjening av pergolaen.

Ønsker du en løsning som også gir deg bedre ly for vinden, eller nysgjerrige naboer, kan pergola kombineres med zip screen som levegg i matchende farger og materiale.

Petter Kronstad Pergolino

Flatt eller hellende tak

En pergola kan settes opp med flatt tak, eller med helling utover. Mens mange synes flate konstruksjoner er finest, få du noen praktiske fordeler ved et hellende tak ved at regnvann vil renne av av seg selv.

Hera zip kveldsstemning

Hera Zip

Nyheten Hera zip har som navnet tilsier en takduk med samme konstruksjon som Zip screens; duken går i et «glidelåsmønster» som sammen med et unikt dukstrammesystem gir stram duk uansett posisjon. Det fine med Hera Zip er at den kan monteres på din gamle pergolaramme, under forutsetning at helningsgraden er på mer sju grader.

Les også: Hurra for uterommet!

Rose pergola i Kew Gardens 2 web
En pergola med rosebusker fra Kew Gardens i England. (Bilde: Wikimedia Commons)

Pergolaens historie

Det eldste bildet vi vet om av en pergola er fra den berømte Nilmosaikken fra Palestrina, en 25 kvadratmeter stor golvmosaikk fra hellenistisk tid (ca 200 år før Kristi fødsel). Navnet pergola kommer fra latinsk og italiensk og betyr fritt oversatt «overheng». Ordet ble først brukt i engelsk tale på 1600-tallet og beskrev en gangveg eller et sitteområde, overdekket ved hjelp av stolper og takkonstruksjoner som gjerne var dekket av løvverk, for eksempel rosebusker.

Nilmosaikken fra Palestrina utsnitt web
Nederst i dette utsnittet av den over 2000 år gamle Nilmosaikken fra Palestrina ser vi fire damer slappe av i skyggen under en pergola. (Bilde: Alte Museum, Berlin)

Pergolino for fleksibel bruk

I moderne arkitektur er pergolaen en takkonstruksjon som kan bestå av ulike materialer, og ofte med faste tak. Pergolino fra Kjells Markiser har imidlertid markiseduker som tak, for fleksibel bruk. Riktignok har vi perioder på sommeren da vi trenger skygge fra den stekende sola, mens det i litt kjølige perioder er godt å nyte den sola som er.

Relaterte produkter

Pergolino er vår klassiske pergolamarkise som gir deg en definert uteplass og skjermer for både sol og regn.
Vi kan også tilby flere andre typer eksklusive pergola eller paviligjon modeller som over Melano.
Veggmontert Pergolamarkise med ben og tverrstolpe. Kombinasjonen zip og unikt dukstrammesystem med belte, bevarer stram duk uansett posisjon.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Kvinne ser ut av et vindu hvor nedre del er skjermet med grønne plisségardiner.

Slik hindrer du innsyn fra naboen

Når vintermørket senker seg ute, blir du fort veldig synlig fra stua eller soverommet om du har store vinduer vendt mot naboen eller gata. Bruk denne sjekklista for inspirasjon til hvordan du reduserer du innsyn fra naboen.

Les mer

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer