&noscript=1 />

Persiennens historie

Du kan faktisk tenke deg til persiennens opprinnelse, bare ved å smake på ordet litt. Følg på, så får du et innblikk i persiennens historie, som faktisk kan være over tusen år gammel!

Kanalene i Venezia hadde et yrende handelsliv på 1700-tallet. Bilde malt av Canaletto i 1732.

De regnes som en viktig del av arkitekturhistorien med tanke på til kontroll av lys og varme inn i bygninger. Persienner antas (som navnet tilsier) å komme fra Persia (nåværende Iran). De ble brakt til Europa med Venezianske kjøpmenn. Persienner heter derfor fortsatt, litt misvisende «Venetian Blinds» på engelsk.

Kjøpmenn eller krigsfanger?

Det er registrert solgt persienner i Paris i begynnelsen av 17-tallet. Allerede i 1757 finner man reklame om persienner med justerbare lameller – lansert av en fransk håndverker. Noen mener til og med at det er at det ikke er venezianske kjøpmenn, men tidligere venezianske krigsfanger som skal ha æren for persiennene. De skal ha migrert fra Venezia til Paris og introduserte persiennene til håndverkerne i byen.

Persienner «over seas»

Det tok ikke lang tid før persiennen ble tatt inn i varmen i USA også. Allerede i 1761 ble vinduene i st Peterskirken i Philadelphia påmontert persienner. Noe få år senere 1769 Patenterer engelskmannen Gowin Knoght Edward Bevan den første persiennen. Og ca 100 år etter lanserer amerikaneren John Hampson en mekanisme på persiennene som tillater deg å kontrollere vinkelen på dem. Den samme mekanismen brukes den dag i dag på de aller fleste persiennene.

stpeter philly
St. peterskirken i Philadelphia har blant annet utvendige persienner montert på vinduene i klokketårnet. Persienner ble montert på kirken for første gang i 1761.

Persiennen – over tusen år?

Persiennene, som produkt, er mest sannsynlig i hvertfall tusen år gamle. Lenge før persiennen kom til Europa er det funnet liknende vindusskjerming i Midtøsten og Kina. I Persia er bruken av persiennene datert tilbake til 1100-tallet. Det antas at historien til persiennene går enda lenger tilbake i Asia og Afrika. Der de ble de brukt i ørkenområder for å skjerme for den stekende solen, men like vel slippe inn det lille som var av luft. I Egypt ble persiennene laget av siv fra Nilen – i Kina foretrakk man bambus.

Persienner og kunsthistorie

Vi finner persiennene ganske langt tilbake i kunsthistorien. Blant annet Edmund C. Tarbell lagde på 1900-tallet et ganske kjent maleri som han kalte «Venetian Blinds» (Persienner). Bildet viser en kvinne som sitter og ammer nedenfor et vindu med persiennene delvis trukket for. I 1872 malte James Tissot bildet «Tea» hvor persiennene er ganske fremtredende.

Edmund C tarbell ca1900 thevenetianblind
Edmund C. Tarbell sitt bilde «the venetian blind», fra ca 1900.

Persiennene har faktisk fått hovedfokus hos den norske kunstneren Fredrik Værslev. Han gjorde ganske nylig gjennombrudd i kunstverdenen. Dette blant annet ved hjelp av malerier inspirert av persienner hjemme hos moren hans.

JamesTissot themetropolitanmuseumofart
Tea, 1872, James Tissot

Persienner er ikke bare persienner

Visste du at lamellgardiner også kalles vertikale persienner på noen språk. Plisségardiner er faktisk også en slags persienner.

Kikk på linkene under, så ser du våre muligheter og varianter mtp persienner.

Relaterte produkter

Persienner er solskjerming med lang levetid og høy teknisk kvalitet. Med dekorative design og mønstre i mange forskjellige farger, kan du individuelt tilpasse til den løsningen som passer best hjemme hos deg.
Våre 50 mm utvendige persienner har brede lameller som effektivt stopper varmen før den kommer inn i rommet. Leveres med en innebygd vindlås.
Plisségardiner har meget gode solbeskyttende egenskaper, og beskytter godt mot både varmeinnslipp om sommeren og varmeutslipp om vinteren. Du kan få plisségardin på mål, slik at de passer perfekt inn i ditt hjem, og du kan selv tilpasse farge og stil slik du selv ønsker å ha det.
Med en unik struktur i vevet isolerer Duette® om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren.
Denne persiennen har en kraftig og solid konstruksjon som passer best for store vindusflater.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer

Innsyn gjennom vindu på bad

Når høstmørket kommer blir vi plutselig litt mer oppmerksom på hva som skjer innenfor vinduene i andre hus. For deg på innsiden: Hvordan løser du innsyn gjennom vindu på bad?

Les mer