&noscript=1 />

Slik sover du bedre

Nok og god søvn er viktig for flere aspekter i livet. Det er mange triks du kan gjøre for å bedre hov godt du sover –  fra fysisk aktivitet til mørklegging av soverommet. Sjekk hva du kan gjøre for å bedre søvnkvaliteten!

Nok og god søvn er viktig for flere aspekter i livet. Det finnes mange triks for å bedre hvor godt du sover –  fra fysisk aktivitet til mørklegging av soverommet. Sjekk hva du kan gjøre for å bedre søvnkvaliteten!

Hvorfor er god søvn så viktig?

Undersøkelser viser at om du sover godt og nok spiller inn på hvor godt og fort du lærer og hvor effektivt du gjør arbeidsoppgaver.

Sover du for lite er du også mye mer utsatt for sykdom og betennelser i kroppen. Fedme har også vist seg å være linket til om du sover lite. Dette mener forskerne at henger sammen med produksjonen av kortison når du ikke sover – et stresshormon som gjør at du tror at du er sulten, selv om du egentlig ikke har behov for mat.

Mangel på søvn gjør også at du presterer dårligere på trening og gjør deg også mer utsatt for depresjon.

victoria heath 597279 unsplash

Ha det mørkt rundt deg

En stor bidragsyter til hvor godt du sover på natten er hvor mørkt du har det på soverommet og i huset ellers før du legger deg. Mørket stimulerer nemlig nivåene av søvnhormonet melatonin. Hormonet hemmes av dagslys og tilsvarende kan bruk av elektrisk lys og skjerm forsinke produksjonen av hormonet på kvelden.

Det kunstige lyset lurer altså kroppen til å tro at det ikke er natt enda. Et triks for å få sove er derfor å slå av lyset litt gradvis en time før du legger deg. Og på soverommet: blend av alt kunstig lys og unngå å bruke skjerm. Rullgardinen er en enkel løsning for å oppnå mørklegging, men det finnes også flere løsninger som for eksempel DUETTE® plisségardin og persienner. Les mer om mørkleggingsmuligheter i de relaterte produktene under.

Og: dersom du våkner på natten og trenger lys. Rødt lys forstyrrer ikke melatoninnivået i så stor grad som blått lys.

Rullgardin Skyline 1

Vil du har flere triks til hvordan du kan sove bedre – les tipsene under! 

Tips for å få bedre nattesøvn

  1. Ikke drikk koffein eller alkohol på ettermiddag/kveld
  2. Ikke sov middag
  3. 30 minutters fysisk aktivitet (senest tre timer før du legger deg)
  4. Slå av skjerm/TV/mobil en time før du legger deg
  5. Demp belysningen gradvis i huset en time før leggetid
  6. Sett deg ned og skriv ned tanker og bekymringer en liten stund før du legger deg
  7. Kveldsrutiner (Kroppen lærer seg å forvente søvn om du legger inn noen faste rutiner på kvelden. For eksempel smøre matpakke, brette klær, baderomsrutiner, skrive ned tanker osv…)
  8. Ha det kjølig på soverommet
  9. Ha det mørkt på soverommet
  10. Lær deg mindfulness/avspenning og bruk det når du skal sovne og når du våkner på natten.

 

Kilder:

https://forskning.no/sovn/2009/03/slik-virker-sovn

https://www.sondagsavisen.dk/mad/madogsundhed/2015-03-12-guide-fa-en-god-og-lang-nattesovn/

https://forskning.no/sovn/telttur-midt-pa-morke-vinteren-kan-gi-bedre-sovn/366938

Relaterte produkter

Persienner er solskjerming med lang levetid og høy teknisk kvalitet. Med dekorative design og mønstre i mange forskjellige farger, kan du individuelt tilpasse til den løsningen som passer best hjemme hos deg.
Med en unik struktur i vevet isolerer Duette® om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren.
Rullegardiner er en dekorativ og funksjonell form for solskjerming med mange fordeler. Dette er klassikeren som er mer aktuell enn noen gang.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Kvinne ser ut av et vindu hvor nedre del er skjermet med grønne plisségardiner.

Slik hindrer du innsyn fra naboen

Når vintermørket senker seg ute, blir du fort veldig synlig fra stua eller soverommet om du har store vinduer vendt mot naboen eller gata. Bruk denne sjekklista for inspirasjon til hvordan du reduserer du innsyn fra naboen.

Les mer

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer