&noscript=1 />

Solskjerming er klimavennlig «aircondition»

Når sola igjen steker gjennom vinduet, vet vi at innetemperaturen fort blir ubehagelig. Varmepumper på kjøling er en måte å holde inneklimaet levelig på, men de har begrenset effekt og de bruker unødvendig strøm.

Her forteller vi hvorfor solskjerming er en mer klimavennlig og effektiv måte å holde innetempteraturen nede på.

Varmepumper er blitt svært populære i Norge, og som oppvarmingskilde er de energieffektive. Men hva med effektiviteten som kjøleanlegg når sola steker gjennom vinduet?

Les også: Hvor mye strøm bruker en varmepumpe

Varmeinnslipp gjennom vinduer

Norske somre er strengt tatt sjelden så varme at et godt isolert, norsk hus skulle få uutholdelige innetemperaturer, hvis det da ikke hadde vært for vinduene. Den lave sommersola i Norge skinner nemlig rett inn i vinduene våre, i motsetning til på sørligere breddegrader.

Effekten av sola midt på dagen er 500 W per kvadratmeter vindu, slik at du gjennom et gjennomsnittlig stort stuevindu får varmet opp stua tilsvarende to til tre panelovner á 2000 W. Hvis du da i tillegg sitter i sola, i sofaen eller ved spisebordet, kan du heller sammenligne det med å sitte under to til tre terrassevarmere á 2000 W!

Da er vår påstand at det er langt mer effektivt, billig og klimavennlig å stoppe sola før den varmer opp stua, enn å bruke strøm på å avkjøle et allerede oppvarmet rom.

Innvendig Zip Screens
Zip Screens sett fra innsiden

90 prosent reduksjon i varmeinnslipp

Utvendig solskjerming reduserer varmeeffekten av sola med opptil 90 prosent, fordi strålingen fra sola stoppes på utsida av vinduet. Markiser, persienner og andre solskjermingsprodukter bidrar til gode bomiljøer inne og ute, og i tillegg er de dekorative. Det er mer enn du kan si om en varmepumpe.

Relaterte produkter

Rullegardiner er en dekorativ og funksjonell form for solskjerming med mange fordeler. Dette er klassikeren som er mer aktuell enn noen gang.
Persienner er solskjerming med lang levetid og høy teknisk kvalitet. Med dekorative design og mønstre i mange forskjellige farger, kan du individuelt tilpasse til den løsningen som passer best hjemme hos deg.
Med en unik struktur i vevet isolerer Duette® om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren.
Nova terrassemarkise er en eksklusiv markise til en konkurransedyktig pris. Duken er beskyttet i en halvkassett, som gir en lenger levetid på duken.
Våre 50 mm utvendige persienner har brede lameller som effektivt stopper varmen før den kommer inn i rommet. Leveres med en innebygd vindlås.

Vil du lese mer?

Bli inspirert av disse artiklene

Trenger du inspirasjon til gardiner?

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Trenger du inspirasjon? Velg en stram og moderne stil, eller naturlige toner og materialer for en lunere stemning! Tekstiler demper romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Les mer

Innsyn gjennom vindu på bad

Når høstmørket kommer blir vi plutselig litt mer oppmerksom på hva som skjer innenfor vinduene i andre hus. For deg på innsiden: Hvordan løser du innsyn gjennom vindu på bad?

Les mer